A Nemzetközi Űrállomás fedélzetén felszolgált ételek első ránézésre nem túl étvágygerjesztőek. Előállításukkor a legfontosabb szempont, hogy fedezzék az állandó lebegésnek kitett asztronauták szervezetének megemelkedett tápanyagszükségletét. De vajon mi szolgál a különleges fogások alapanyagául?
Az űrügynökségek gasztronómiai részlegének munkatársai évek óta fáradoznak olyan ételek kifejlesztésén, melyek – a szigorú egészségügyi elveknek megfelelve – némi otthonérzetet is kölcsönöznek az űrben időző kutatók számára. Így indult útjára 2004-ben a Space Food Project névre hallgató együttműködés a Francia Nemzeti Űrügynökség, valamint Alain Ducasse francia séf és étterem tulajdonos csapata közt.
Szárított élelmiszert – köztük gabonát és húst – küldtek fel a legénységnek. Az űr sajátos tulajdonságaira való tekintettel azonban hosszú időn keresztül főzték az ételeket, hogy páratartalmuk minimálisra csökkenjen, és elveszítsék morzsálódó jellegüket. A súlytalanság állapotában megváltozik a szaglás, és másképp érzékelhetőek az ízek, mint itt, a Földön: egy részük – vagy akár egészük – eltűnik, ezért az űrben fogyasztott ételek a megszokottnál jóval erősebb, különleges fűszerezést igényelnek. A receptek kiötlésénél a séfeknek figyelniük kellett arra is, hogy bizonyos összetevők nem kívánatos fiziológiai reakciókat válthatnak ki az asztronautákból.
Ducasse és csapata végül harminc különböző fogást állított össze a legénység számára, úgy mint egy étteremben! Az űrbéli étlapon valódi ínyencségek is helyet kaptak: kacsasült, rántott zöldségek fűszeres paradicsomszósszal, zöld algából készült egytálétel, és még sok más, mely az űrállomás lakosai számára igazi földi hangulatot idézett. Nem feledkeztek meg a desszertekről sem: különösen nagy népszerűségnek örvendett a speciálisan elkészített fondue csokitorta, mely hamar az űrbéli ünnepek fénypontjává vált.
Nincs tudományos kutatás, mely bizonyítaná, hogy a jó konyha teszi boldoggá az asztronautákat, ám ahhoz nem férhet kétség, hogy a megszokott ízek segítenek leküzdeni a honvágyat, és egy-egy percre közelebb érezni az otthont.
Fotó: www.euronews.com